Broodbakjes met asperges en serranoham

Deze broodbakjes met groene asperges en serranoham zijn een heerlijk voorgerecht of borrelhapje. En dankzij de groene asperges ook nog een beetje gezond. Je kan ze maken als onderdeel van dit tapas menu, of als los voorgerechtje, in dat geval zou ik er 2 per persoon serveren.

Je kan ook oud brood gebruiken voor deze broodbakjes, dus als je wat restjes hebt is het nog duurzaam ook :) Alles bij elkaar maak je dit gerechtje in ongeveer een half uurtje en het is heel makkelijk. Dus ook op een drukke dag, of als je geen volleerde masterchef bent gaat het lukken!

Ingrediënten voor 6 broodbakjes

6 witte boterhammen
6 flinke groene asperges
3 plakken serranoham
Halve rode ui
3 takjes dragon
Olijfolie
Peper en zout
2 à 3 el aïoli

KokenKoken

Zo maak je broodbakjes met asperges en serranoham

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Neem een muffinbakvorm en vet 6 vormpjes in met een beetje olie. Snij uit iedere boterham een cirkel van ongeveer 9 cm, dit gaat het makkelijkste met een kookring.
  3. Leg de broodrondjes in de muffinvorm, zodat de bodem en een deel van de randen bedekt is met brood. Bestrijk het brood met nog een beetje olie. Laat even staan tot ze de oven in kunnen.
  4. Verhit een koekenpan met een heel klein beetje olie. Bak de plakken serranoham 3 à 4 minuten tot ze mooi knapperig worden, net als je met ontbijtspek kan doen. Leg daarna op een stuk keukenpapier.
  5. Snij de onderste ca. 2 centimeter van de asperges af, dit is een beetje houterig en niet lekker om te eten. Snij de top op ongeveer 4 centimeter af en de rest van de asperges in stukjes van ongeveer anderhalve centimeter. Snipper de ui.
  6. Verhit nu wat olie in een koekenpan en bak de asperges in ongeveer 10 minuten gaar, wees voorzichtig, zodat de toppen heel blijven. Bak de laatste 2 minuten de ui mee. Breng op smaak met peper en een beetje zout (de ham is ook al zout, dus niet teveel gebruiken)
  7. Bak ondertussen het brood in 8 minuten knapperig in de voorverwarmde oven.
  8. Snij of breek de serranoham in kleine stukjes en snij de blaadjes van de dragon fijn. Roer de dragon op het laatste moment door de asperges.
  9. Haal de broodbakjes uit de vorm en verdeel de kleine stukjes asperge over de bakjes. Leg er wat stukjes ham op. Schep daarboven op een lepeltje aïoli en leg daar de aspergetoppen op. Bestrooi met nog een beetje versgemalen peper.

Eet smakelijk!


Combineer de broodbakjes met een van deze hoofdgerechten: