Harira is een goedgevulde Marokkaanse tomatensoep die ik maakte als voorgerecht bij dit Marokkaanse menu. Maar juist omdat de soep zo goed gevuld is kan je deze ook perfect maken als hoofdgerecht, of voor een gewone doordeweekse maaltijd. Erg lekker en gezond! Het recept is gebaseerd op de masterclass van Najat Kaanache en kan je op Cheflix terugvinden.

Deze harira is gevuld met rundertartaar, maar er zijn ook veel vegetarische varianten. Naast vlees vul je de soep met kikkererwten en parelcouscous. Je brengt de soep op smaak met o.a. knoflook, koriander en peterselie, gember, gerookte paprika, kurkuma en citroen.

Ingrediënten voor 6 personen

(of 2 à 3 personen als hoofdgerecht)

250 gr rundertartaar
1/4 tl zout
1/4 tl zwarte peper
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl gerookt paprikapoeder
2 rode uien
2 flinke tenen knoflook
Pluk saffraan
1 el kurkuma
15 gr verse peterselie
15 gr verse koriander (+ 6 takje voor garnering)
225 gr kikkererwten (uitlekgewicht)
120 gr parelcouscous
9 tomaten
1 citroen

Aan de slag met deze harira

  1. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef.
  2. Breng een pan water aan de kook en zet een bak met water en wat ijsblokjes klaar. Snij een kruis in de schil van de tomaten op de onderkant. Kook de tomaten ongeveer een minuut en schep dan in de kom met ijswater.
  3. Pel de schil van de tomaten en snij ze in vieren. Doe in de blender en maal fijn.
  4. Snipper de ui en snij de knoflook, koriander en peterselie fijn.
  5. Verhit een flinke lepel olie in een ruime soeppan en voeg het zout, de peper, de helft van het gemberpoeder en de helft van het gerookte paprikapoeder toe.
  6. Fruit even aan voeg dan de rundertartaar toe, bak rul in een paar minuten. Het hoeft niet helemaal gaar te zijn. Schep dan met een schuimspaan uit de pan en zet apart in een afgedekt bakje.
  7. Voeg een beetje olie toe en de rest van het gemberpoeder en gerookte paprikapoeder. Fruit de ui en knoflook aan met de saffraan.
  8. Voeg de gepureerde tomaten toe en laat 3 minuten sudderen. Roer na 3 minuten de peterselie, koriander, kurkuma, perelcouscous en kikkererwten door de soep.
  9. Voeg een liter water toe en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en laat ongeveer 40 minuten koken met de deksel op de pan. Voeg eventueel tussendoor wat water toe als de soep te dik wordt.
  10. Voeg 5 minuten voor het serveren het vlees weer toe en laat nog even opwarmen zonder dat het kookt. Proef en voeg naar smaak zout, peper of andere specerijen toe.
  11. Verdeel over 6 kommen, pers er wat citroensap bij uit en garneer met een takje koriander en eventueel met wat fijngesneden dadels.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Combineer de harira met een van deze toetjes:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.