Kiprollade uit de braadzak

Gepubliceerd op 29 november 2021 om 07:00

Kiprollade is een lekker en feestelijk gerecht. En superleuk om eens helemaal zelf te maken. Traditioneel wordt er een hele kip voor gebruikt, maar het kan ook met kipfilets. Je moet daarbij wel goed opletten dat je het niet te lang bakt, want het wordt sneller droog. Maar verder is het wel een stuk makkelijker dan een hele kip uit elkaar snijden. Deze rollade is gevuld met ricotta, parmezaan en Italiaanse kruiden; paprikapoeder, tijm, rozemarijn en salie

KokenKoken

Ik maakte hem heel makkelijk in een braadzak in de oven. Zo blijft het lekker sappig en hoef je verder eigenlijk niks te doen. Zorg wel dat je op tijd begint, want de rollade moet een tijdje (het liefst een nacht) opstijven in de koelkast voor het de oven ingaat. Het is ook handig om een vleesthermometer te gebruiken, zodat je zeker weet dat het klaar is. 

Ingrediënten voor 1 rollade (4 à 5 personen)

650 gr kipfiet
200 gr ricotta
50 gr parmezaanse kaas
1 tl paprikapoeder
1 tl tijm
1 tl rozemarijn
1 tl salie
Peper en zout naar smaak
Scheut olijfolie
Een braadzak

Zo maak je zelf een kiprollade

  1. Snij de kipfilets overdwars door, zodat je ze open kan klappen tot een grotere dunnere lap filet.
  2. Leg er een stuk huishoudfolie over en sla nog iets platter, bijvoorbeeld met een zware pan. Of gebruik een vleeshamer.
  3. Leg de filets dicht tegen elkaar aan op een flink stuk huishoudfolie, zonder te overlappen, maar ook zonder dat er gaten tussen zitten. Bestrooi de bovenkant met peper en zout en smeer in met wat olijfolie.
  4. Rasp de parmezaan en meng met de ricotta en de kruiden. Smeer de kip er royaal mee in.
  5. Rol de kip nu stevig op met de vulling aan de binnenkant. Rol de huishoudfolie er strak omheen en leg een paar uur of een hele nacht in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Haal de kip uit de koelkast en verwijder de folie, Neem nu een flink stuk keukentouw en bindt de rollade ermee in, zowel over de breedte als de lengte.
  8. Bestrooi de rollade met peper en zout en smeer in met olijfolie. Doe de rollade in de braadzak en sluit af zoals aangegeven op de verpakking.
  9. Leg in een ovenschaal in de oven en bak in 45 tot 60 minuten gaar. Hoe lang hetprecies moet is heel erg afhankelijk van je oven, in mijn heteluchtoven was het na 45 minuten klaar, met boven- onderwarmte duurde het een uur. Je kan het beste een vleesthermometer gebruiken, bij een kerntemperatuur tussen de 70 en 72 graden is het gaar. 
  10. Snij de rollade in plakken en serveer bijvoorbeeld met gestoomde aardappels en sperziebonen.

Eet smakelijk!


Combineer de kiprollade met een van deze voorgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.