Kersensoep

Gepubliceerd op 21 september 2022 om 07:02

Hideg meggyleves, oftewel Hongaarse zure kersensoep is een lekker fris en licht toetje. Zeker na een stevig voor- en hoofdgerecht, zoals bij dit Hongaarse menu. Deze kersensoep is een variant op de traditionele hideg meggyleves.

Die wordt normaal namelijk gemaakt van morellen, die zuurder zijn dan gewone kersen. En daarbij laten ze de pitten zitten, omdat dit voor extra smaak zorgt. Aangezien dat me dan weer niet zo handig leek met eten, besloot ik om mijn eigen versie te maken. Iets zoeter en zonder de pitten, erg lekker.

Ik gebruikte de traditionele manier om de soep in te dikken, met een mengsel van bloem en zure room. Dat geeft wel het risico dat het gaat klonteren en schiften. In plaats daarvan kun je ook gewoon een maizena papje toevoegen. Gebruik de zure room dan alleen als garnering.

Ingrediënten voor 4 personen

350 gr morellen (uitlekgewicht)
350 gr kersen (uitlekgewicht)
1 citroen
1 kaneelstokje
100 ml zure room (+ extra voor garnering)
1 el bloem

KokenKoken

Zo maak je deze kersensoep

  1. Giet de kersen en morellen af, maar bewaar het vocht uit de potten. Doe de helft van de kersen en morellen in een blender en maal fijn.
  2. Rasp de citroen, bewaar de rasp apart en pers het sap uit. Doe het sap in een pan, samen met de gepureerde kersen en morellen en het kaneelstokje. Voeg 350 ml van het sap uit de potten kersen en morellen toe.
  3. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Roer ondertussen de zure room en bloem goed door elkaar, zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Of maak een papje van een eetlepel maizena met wat water.
  4. Voeg de rest van de kersen en morellen toe en roer daarna het roommengsel erdoor. Laat nog een minuut koken om de bloem te garen.
  5. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen op kamertemperatuur. Zet daarna een paar uur in de koelkast om goed koud te worden.
  6. Verdeel over 4 borden, garneer met een flinke schep zure room en de citroenrasp. Serveer ijskoud.

Eet smakelijk!


De kersensoep is een licht toetje, dat goed combineert na een vullend hoofdgerecht, bijvoorbeeld een van deze recepten: