Iedereen kent vast wel de slogan 'Kip, het meest veelzijdige stukje vlees!'. En veelzijdig is het zeker, wij eten zeker 2 keer per week kip en het verveelt nooit. En wist je dat je er zelfs een toetje mee kan maken. In Turkije is melkpudding met kip erin een heel bekend dessert. Er zijn Arabische recepten uit de 10e eeuw bekend waarin dit al gemaakt werd. Iets dat al zo lang gemaakt wordt moet wel lekker zijn toch!? En dat is dus een perfect toetje voor bij een kip menu.
Je gebruikt de kip voor dit menu in ieder gerecht op een andere manier. In het voorgerecht gebruik je gerookte kip in een kipkerrie cocktail. Een lekker fris en licht begin van het etentje. Als hoofdgerecht zet je een hele kip op tafel met een heerlijke Mexicaanse mole. Het toetje is dus die Turkse melkpudding met pulled kip, genaamd Tavuk gögsü. De kip proef je niet, maar geeft wel textuur aan de pudding en het zorgt ervoor dat hij lekker stevig wordt, zodat je hem zelfs kan oprollen. Ziet er mooi uit en smaakt heerlijk!
Ingrediënten voor 4 personen
Kipkerrie cocktail
200 gr gerookte kipfilet
1 kleine appel
75 gr ijsbergsla
75 gr komkommer
Flinke hand rucola
Een beetje citroensap
Kerriesaus
1 el kerriepoeder
1,5 el olie
50 gr mayonaise
0,5 el water
25 ml slagroom
Hele kip uit de slowcooker met mole
1 kip
3 middelgrote uien
3 paprika's
2 à 3 tomaten
1 citroen
0,5 tl chilipoeder
1 el gerookt paprikapoeder
0,5 el korianderpoeder
0.5 el komijnpoeder
1 tl knoflookpoeder
0,5 tl zout
1 el olijfolie
20 gr boter
280 gr rijst voor erbij
Blikje mais
Mole
1 sjalot
2 knoflooktenen
2 chilipepers
Ca. 800 gr trostomaten
1 onrijpe banaan
10 gr verse koriander + extra voor garnering
2 tl komijnpoeder
2 tl kaneel
2 tl gehakte chipotlepepers (potje)
2 el olie
70 gr pure chocola (80%)
Sap van 1 limoen
Aan de slag met het kip menu
Dit menu kost best wat tijd, maar je kan eigenlijk alles wel van te voren bereiden en de hele kip bereid je gewoon in de slowcooker. Duurt misschien lang, maar je hebt er helemaal geen omkijken naar en ondertussen tijd genoeg om de rest klaar te maken. En het toetje kan je eventueel ook alvast een dag van te voren maken, dan weet je zeker dat alles op tijd klaar is.
Hele kip uit de slowcooker met Mexicaanse mole
Een hele kip bereiden lijkt een gigantische klus en ook best lastig. Maar als je een slowcooker hebt, valt het reuze mee. Als de kip er eenmaal in zit hoef je er niks meer aan te doen en heb je nog 5 uur de tijd om de rest te maken. Dat gaat je vast lukken! Voor de mole heb ik een snel recept voor je, traditioneel duurt het uren, maar op deze manier wordt het ook erg lekker.
Lees hier hoe je deze kip uit de slowcooker met mole maakt >>
Tavuk Gögsü
Terwijl de hele kip gaart in de slowcooker kan je de melkpudding met kip gaan maken. Het is belangrijk om eerst de kip goed te koken en te plukken, af te spoelen en fijn te rollen. Anders gaat je pudding naar kip proeven. Zorg dat er voldoende tijd is om de pudding 2 uur op te laten stijven in de koelkast.
Bekijk hier het recept voor Tavuk Gögsü >>
Kipkerrie cocktail
Het voorgerecht is heel snel klaar en kan je als laatste voorbereiden. Ik maakte zelf kerriesaus, maar voor een nog snellere variant kan je die natuurlijk ook kant en klaar kopen. Verder is het een kwestie van de ingrediënten snijden, door elkaar mengen en in glaasjes scheppen. Easy peasy.
Hier vind je het recept voor deze kipkerrie cocktail >>