Hele kip uit de slowcooker met Mexicaanse mole

Gepubliceerd op 16 april 2024 om 06:46

Deze kip bereid je heel makkelijk in de slowcooker. Dat is de beste manier om heerlijk mals vlees te krijgen. Zet hem daarna nog even in de oven voor een krokant velletje en je hebt een perfecte kip! Ik maakte hem met Mexicaanse smaakmakers voor het kipmenu. Maar je kunt natuurlijk lekker variëren met kruiden en bijgerechten.

Deze kip kruidt je met een mengsel van komijn, chilipoeder, koriander, gerookt paprikapoeder, knoflook en zout. Maar je kunt ook kiezen voor een kant-en-klaar Mexicaans kruidenmengsel. Voor erbij maak je een heerlijke mole, de bijzondere Mexicaanse saus met chocola en banaan erin. Traditioneel duurt het lang om deze saus te maken, maar met dit recept gaat het een stuk sneller. Serveer er verder rijst bij en geroerbakte groenten en jullie hebben een heerlijke maaltijd!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ingrediënten voor 4 personen

1 kip
3 middelgrote uien
3 paprika's
2 à 3 tomaten
1 citroen
0,5 tl chilipoeder
1 el gerookt paprikapoeder
0,5 el korianderpoeder
0.5 el komijnpoeder
1 tl knoflookpoeder
0,5 tl zout
1 el olijfolie
20 gr boter
280 gr rijst voor erbij
Blikje mais
Mole
1 sjalot
2 knoflooktenen
2 chilipepers
Ca. 800 gr trostomaten
1 onrijpe banaan
10 gr verse koriander + extra voor garnering
2 tl komijnpoeder
2 tl kaneel
2 tl gehakte chipotlepepers (potje)
2 el olie
70 gr pure chocola (80%)
Sap van 1 limoen

Het recept voor hele kip uit de slowcooker met Mexicaanse mole

  1. Snij twee en een halve ui in grove stukken. Snij 1 van de paprika's ook in grove stukken. De overgebleven halve ui en 2 paprika's gebruik je straks voor et bijgerecht.
  2. Snij de tomaten in parten. Leg samen met de grofgesneden ui en paprika op de bodem van de slowcooker.
  3. Meng de kruiden met de olijfolie en wrijf de kip ermee in, ook aan de binnenkant. Halveer de citroen en stop beide helften in de binnenkant van de kip. Bind de poten daarna weer aan elkaar vast.
  4. Snij de boter in hele dunne plakjes en stop bovenop onder de huid van de kip.
  5. Leg de kip op de groenten in de slowcooker en zet deze voor 5 uur aan op de hoge stand.
  6. Nu kan je aan de slag met de mole, verwarm de oven voor op 200 graden.
  7. Snij de sjalot in zessen, halveer de knoflookteentjes en de pepers over de lengte. Snij de pepers daarna in ca. 4 stukken. Snij de tomaten in 8 parten en de banaan in plakjes.
  8. Leg alles op een bakplat en rooster 15 tot 20 minuten in de oven.
  9. Doe dan in een blender of keukenmachine met alle andere ingrediënten, behalve de chocola, het limoensap en 1 el olie. Maal tot een gladde saus.
  10. Verhit de olie in een sauspan en giet de saus erbij. Breng aan de kook en laat zachtjes 20 minuten pruttelen. Hak ondertussen de chocola grof en roer deze na 20 minuten door de saus.
  11. Voeg naar smaak het limoensap en peper en zout toe. Zet het vuur uit en laat afgedekt staan tot jullie gaan eten.
  12. Als de kip (bijna) klaar is verwarm je de oven voor op 200 graden en verwarm de mole op laag vuur op.
  13. Snij de overgebleven paprika's in blokjes en snipper de ui. Roerbak samen met de mais in 5 tot 10 minuten gaar.
  14. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de uitleg op de verpakking.
  15. Leg de kip in een ovenschaal en bak nog 10 minuten, zodat het vel lekker krokant wordt.
  16. Schep de groenten uit de slowcooker en de rijst bij de roerbakgroenten en roer door elkaar.
  17. Schep mole op een grote serveerschaal en leg de kip erop, garneer met wat roerbakgroenten. Serveer de rest van de groenten en rijst er los bij. Snij de kip op tafel aan.

Eet smakelijk!

Serveer een van deze lekkere toetjes na de Mexicaanse kip: