Deze heerlijke cakejes komen uit het kookboek 'The dessert game' van Reynold Poernomo. Bekend door zijn deelname aan meerdere seizoenen van Master Chef Australia en vorig jaar aan Dessert Masters. Ondanks dat hij niet gewonnen heeft, is hij wat mij betreft een ware dessert master!
De rumba-bana is zijn variant op een rumbaba of baba au rum. Hij voegt extra smaak aan deze Franse cakejes toe met banaan, een room van limoen en gegrilde ananas. Zo maak je een heerlijk tropisch toetje. Rumbaba moet natuurlijk eigenlijk in een speciaal vormpje gebakken worden, maar aangezien ik die niet heb ging ik gewoon voor muffin vormpjes. Daarmee maak je 12 kleine rumba-bana's in plaats van 6 grotere. En eigenlijk zijn ze dan een prima formaat als je al 2 gangen op hebt. En hebben jij of je gasten toch nog trek, dan heb je er dus genoeg voor een tweede ronde :)
Ondanks dat mijn rumba-bana's niet echt leken op die van Reynold waren ze heerlijk. In ieder geval een leuk idee om een dessert van deze toetjeskoning te eten. En, ook niet onbelangrijk, ze waren leuk om te maken en niet al te moeilijk, ondanks dat ze uit 4 onderdelen bestaan. Het boek is verdeeld in drie levels, van 'Taking it easy', naar 'Kickin' it up a notch', tot 'For the serious cooks'. Ik hou het voor nu even bij level 1, maar die serieuze toetjes komen over een tijdje vast ook nog aan de beurt!
Ingrediënten voor 12 stuks
Cakejes
70 ml vollemelk
30 ml slagroom
3 gr instant gist
150 gr overrijpe bananen
150 gr donkerbruine basterdsuiker
1 vanillestokje
2 eieren
100 gr ongezouten boter (+ extra om de vorm in de vetten)
200 gr bloem
Rum siroop
150 ml bruine rum
150 ml water
125 gr suiker
Gegrilde ananas
Halve ananas
150 gr fijne suiker
0,25 tl anijspoeder
0,25 tl kaneel
Limoenroom
200 ml slagroom (min. 35% vet)
100 gr crème fraîche
30 gr poedersuiker
1 limoen
Zo maak je deze rumba-bana's met ananas
- Begin met de cakejes, vet een bakvorm voor 12 muffins in 6 baba au rum vormpjes met boter.
- Doe de boter in een pannetje en laat op laag vuur smelten. Laat daarna iets afkoelen.
- Meng de melk en slagroom door elkaar en warm op tot maximaal 35 graden (in een pannetje of de magnetron). Roer de gist erdoor en laat even staan.
- Doe de banaan in een keukenmachine of blender en maal helemaal fijn. Je kan het ook prakken met een vork, maar je moet het wel echt goed fijn prakken met zo min mogelijk klontjes.
- Schraap het merg uit het vanillestokje en doe samen met de banaan en basterdsuiker in de kom van je mixer. Meng met de platte klopper rustig door elkaar.
- Voeg één voor één de eieren toe, laat het eerste ei volledig mengen tot je de volgende toevoegt.
- Klop dan de gesmolten boter erdoor. En schep daarna het bloem door het beslag.
- Als laatste giet je het melkmengsel erbij, klop door elkaar tot alles goed gemengd is.
- Giet ongeveer 60 gr beslag in ieder muffinvormpje. Laat daarna een uurtje staan om te rijzen op een warme, tochtvrije plek.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 170 graden (hetelucht).
- Tijdens het rijzen maak je de rumsiroop, meng alle ingrediënten door elkaar in een pan en breng aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken, zodat de suiker helemaal oplost en het mengsel iets dikker wordt.
- Zet de cakejes na een uur in de oven en bak in ongeveer 18 minuten gaar.
- Schep direct na het bakken 1 eetlepel rum siroop bij ieder cakeje in de vorm en laat afkoelen
- Schil de ananas en verwijder de kern (of koop een ananas cilinder waarbij dat al gebeurd is). Snij in 4 plakken van ongeveer anderhalve cm.
- Meng de fijne suiker met de kaneel en het anijspoeder in een ruime kom. Leg de ananas schijven erin en bedek ze met de suiker. Laat een half uurtje marineren.
- Verhit een grilpan op hoog vuur en bak de gemarineerde ananasschijven 2 tot 3 minuten per kant, zodat ze bakken en karameliseren.
- Haal uit de pan en laat afkoelen. Snij daarna in blokjes.
- Rasp de schil van de limoen en zet apart in een bakje. Snij de limoen doormidden.
- Doe de room, crème fraîche en poedersuiker in een kom en klop lobbig. Voeg de helft van het limoenrasp toe en pers één helft van de limoen erbij uit.
- Klop daarna verder tot de room stijf is. Bewaar afgesloten in de koelkast tot jullie de rumba-bana's gaan eten.
- Warm de cakejes voor het serveren even op door ze een minuutje in de magnetron te zetten op medium sterkte.
- Zet op schoteltjes en giet er wat rum siroop overheen. Lepel er een flinke schep limoenroom op en leg daarop wat blokjes gegrilde ananas. Garneer met de rest van de limoenrasp.
Eet smakelijk!
Maak er een menu van met deze gerechten:
Reactie plaatsen
Reacties