Pudding met kip erin klinkt een beetje gek en misschien ook helemaal niet lekker. Maar dat is het wel! In Turkije is deze tavuk gögsü een bekend dessert en het schijnt dat het door Ottomaanse sultans gegeten werd. Er zijn Arabische recepten uit de 10e bekend van dit recept. Iets dat al zolang gemaakt wordt moet wel lekker zijn toch!?
In ieder geval voor mij genoeg reden om het eens uit te proberen, en het is echt een aanrader! Je proeft geen kip, maar de kip zorgt wel voor een hele stevige textuur. Daardoor kan je de pudding voor het serveren ook oprollen en dat ziet er erg mooi uit. Ik weet niet zeker of dit recept helemaal traditioneel is, het is gebaseerd op een recept op 24Kitchen van chef Mounir Toub. Hij voegt bastogne koeken toe, ik ging zelf voor speculaasjes. Maar ik kwam ook veel recepten tegen waarbij er cacao over de pudding werd gestrooid, dus ik denk dat chocoladekoekjes er ook lekker bij zijn.
Tip: hou je van kip? Maak de tavuk gögsü dan als toetje bij het kip menu >>
Zo maak je deze Tavuk Gögsü
- Doe de kip in een pan samen met 200 ml van de melk. Voeg zoveel water toe, zodat de kip helemaal onder staat.
- Zet op het vuur en breng aan de kook, laat de kip in 15 tot 20 minuten gaar koken.
- Giet af in een vergiet en spoel af met koud water. Doe dan terug in de pan, voeg koud water toe en pluk de kip met 2 vorken uit elkaar in dunne reepjes.
- Giet weer af in een vergiet en doe weer met koud water in de pan. Zet een uurtje in de koelkast.
- Giet nu weer af in het vergiet en laat goed uitlekken.
- Leg de geplukte kip op een hoopje op grote snijplank en rol met een deegroller uit, herhaal een paar keer, zodat je er een soort pulp van maakt. Zo zorg je ervoor dat er geen grote stukken kip in de pudding terecht komen.
- Zet apart in een bakje en ga aan de slag met de pudding.
- Maal de koekjes fijn, vet de bodem van een schaal (formaat van een A4-tje) in met boter en strooi de koekkruimels erover.
- Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Smelt nu de boter in een pan en roer het bloem erdoor, zodat je een soort kruimels krijgt.
- Giet dan geleidelijk in een dun straaltje de melk erbij en roer ondertussen steeds door met een garde. Ik had in het begin wat klontjes, maar die verdwenen uiteindelijk.
- Roer de suiker en de vanille erdoor (inclusief stokje) en breng het mengsel aan de kook.
- Laat 5 minuten koken op middelmatig vuur en blijf ondertussen continu zachtjes roeren met de garde.
- Zet het vuur uit en roer de kip door de pudding.
- Giet de tavuk Gögsü dan over de koekkruimels in de schaal. Verspreid voorzichtig door de hele schaal, zodat je een dunne laag pudding krijgt. Dek af met huishoudfolie, direct op de pudding zodat er geen vel ontstaat. Zet tenminste 2 uur in de koelkast.
- Verwijder daarna de folie en snij nu 4 of 6 repen van de pudding (het recept is eigenlijk voor 4 toetjes, maar ik vond best veel). Snij ook los van de randen van de schaal.
- Rol de repen pudding voorzichtig op, zodat de koekkruimels aan de buitenkant komen te zitten.
- Schep met een spatel op bordjes. Bewaar afgedekt in de koelkast tot jullie gaan eten.
- Hak de pistachenootjes fijn, garneer de tavuk gögsü ermee en serveer met een kopje thee of koffie.
Eet smakelijk!
Serveer de tavuk gögsü na één van deze voor- en hoofdgerechten: