Zo, na de feestdagen is het tijd voor iets gezonds. En dat betekent gelukkig niet dat je geen gezellig etentje kan organiseren! Met dit healthy menu serveer je drie heerlijke, maar gezonde gangen.

Je start het menu met bigilla en knoflook champignons. Bigilla is een traditioneel Maltees gerecht dat je daar bij bijna elk restaurant vooraf geserveerd krijgt, een beetje zoals brood met kruidenboter hier. Je kan het vergelijken met humus.

Het hoofdgerecht is cannelloni met een vulling van tonijn en een lekkere lichte tomaten-paprikasaus. Als dessert serveer je een heerlijke hangop van magere yoghurt met kaki en gezonde crumble. Je brengt de hangop op smaak met kardemom, wat erg goed past bij de kaki.

GezondheidGezondheid

Ingrediënten voor 6 personen

Bigilla en knoflook champignons op toast

350 gr gedopte tuinbonen (diepvries)
1 tl zout
6 à 8 blaadjes munt
5 à 6 takjes peterselie
3/4 rood pepertje
2 grote tenen knoflook
1 ruime el olijfolie
Zout en peper naar smaak

500 gr champignons
2 tenen knoflook
5 takjes peterselie
Peper en zout naar smaak

1 afbak ciabatta
50 ml olijfolie

Cannelloni met tonijnvulling

300 gr gedroogde cannelloni (ca. 30 stuks)
120 gr olijven
3 mozzarellabollen (125 gr)
450 gr tonijn op water (uitlekgewicht)
3 ei
6 el fijngesneden verse salie
6 el fijngesneden verse oregano
Ca. 400 gr geroosterde paprika uit pot
900 gr tomaten (10 à 12 stuks)
3 uien
6 tenen knoflook
3 blokjes groentebouillon
2 groene paprika's
Eventueel 3 el maizena
225 gr parmezaan (meer of minder naar smaak)

Kardemom-hangop met crumble en kakifruit

1,5 ltr magere yoghurt
4 kardemompeulen
60 gr gemengde noten
60 gr volkoren- of boekweitmeel
60 gr havervlokken
35 gr maple syrup
25 gr kokosolie (op kamertemperatuur)
3 kaki's

Zo maak je dit healthy menu

Kardemom-hangop met gezonde crumble en kakifruit

Je start een dag van te voren vast met het toetje. De hangop moet namelijk 8 tot 12 hangen, zodat het goed kan uitlekken en lekker romig wordt. Verder is het eigenlijk heel makkelijk te maken, maar je moet dus wel even op tijd beginnen. Maak alle onderdelen van te voren klaar, maar doe het pas bij elkaar in glaasjes of bakjes vlak voor het serveren, anders wordt de crumble zacht.

Bekijk hier het recept voor de hangop met kakifruit >>

Cannelloni met tonijnvulling

Dan de cannelloni met tonijnvulling. Deze kan je van te voren helemaal klaar maken, zodat je hem alleen nog in de oven hoeft te bakken. Heel handig dus als je visite hebt. Zowel de saus als de vulling breng je op smaak met salie en oregano, maar ook ui en knoflook ontbreken natuurlijk niet. En de olijven in de vulling zijn ook een heerlijke smaakmaker!

Hier vind je het recept voor de cannelloni met tonijnvulling >>

Bigilla en knoflook champignons op toast

Ook het voorgerecht kun je van te voren klaarmaken, bigilla serveer je namelijk koud. Ik zou wel de knoflookchampignons pas op het laatste moment bakken, die zijn warm het lekkerst. Bigilla wordt traditioneel gemaakt van girba bonen, maar omdat deze hier moeilijk te krijgen zijn gebruiken we tuinbonen. Je brengt de bonenspread op smaak met knoflook, peper, peterselie en munt.

Lees het recept voor bigilla en knoflook champignons op toast >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.