Koolhydraatarm menu

Voor veel mensen betekent het nieuwe jaar dat er goede voornemens gemaakt zijn. Gezond eten en afvallen zijn veel gehoorde voornemens. Dat kan onder andere met een koolhydraatarm dieet. Zelf heb ik nooit een KHA dieet gevolgd, maar ik heb wel een lekker menu samengesteld dat je met dit dieet gewoon kan eten.

3 koolhydraatarme recepten

Als voorgerecht maak je zalmbonbons gevuld met roomkaas, appel, bosui, radijs en avocado. Lekker smeuïg en de appel en radijs zorgen voor een beetje zoet, pit en crunch. Als hoofdgerecht serveer je een heerlijke Mexicaanse ovenschotel met gehakt en bloemkool- en broccolirijst. Het toetje is een yoghurttaartje. Ik maakte deze met mango, wat niet de meest koolhydraatarme fruitsoort is. Je kan de mango vervangen voor bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of bramen. Maar deze zijn wel minder zoet, dus dan zou ik wel een KHA suikervervanger toevoegen. Het mangotaartje bevat nu geen toegevoegde suikers, dus is wat dat betreft erg gezond!

In totaal krijg je met dit menu ongeveer 51 koolhydraten* binnen, dat valt dus mooi binnen de aangeraden hoeveelheid van 50 tot 130 koolhydraten bij een KHA dieet (Bron: voedingscentrum). https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraatarm-dieet.aspx

*ervan uitgaande dat je de taart in 8 stukken snijdt, dus je houdt lekker 2 stukjes over :)

Ingrediënten voor 6 personen

Zalmbonbons
300 gr gerookte zalm plakken
Ca. 90 gr radijs
Ca. 90 gr appel (3 kwart)
2 bosuitjes
150 gr roomkaas
5 takjes dille (+extra voor garnering)
1 avocado
Eventueel sla om erbij te serveren

Mexicaanse ovenschotel
900 gr half-om-half gehakt
3 paprika's
225 gr roomkaas
135 ml kookroom
450 gr bloemkoolrijst
450 gr broccolirijst
300 gr verse cheddar
135 ml salsasaus
2 chilipepertjes
3 ui
Bosje koriander
2 zakjes tacokruiden

Mango-yoghurttaartje
200 gr notenmix (ongezouten)
75 gr roomboter
500 gr volle Griekse yoghurt
350 gr mango (zonder schil en pit)
6 blaadjes gelatine

KokenKoken

Zo maak je dit koolhydraatarme menu

Dit menu is handig, want je kan eigenlijk alles voorbereiden. Alleen de ovenschotel moet nog even in de oven als je gasten er zijn, verder hoef je de gerechten alleen nog maar te serveren.

Mango-yoghurttaartje

We starten met het toetje, zodat deze genoeg tijd heeft om op te stijven in de koelkast. Zoals gezegd kan je de mango vervangen voor een koolhydraatarmere fruitsoort. Ik maakte de taart zonder toegevoegde suikers, maar je kan zelf nog naar smaak suiker of een suikervervanger toevoegen als je hem wat zoeter wilt hebben. Doordat de bodem van noten gemaakt is zitten er nog wel wat koolhydraten in de taart, in 1 stuk taart (een achtste) zitten 21.07 koolhydraten.

Bekijk hier het recept voor de mango-yoghurttaart >>

Zalmbonbons

Zalmbonbons zijn makkelijk te maken. Eigenlijk hoef je niet eens te koken en je maakt ze ook nog van te voren klaar. Handig dus, maar ze zijn vooral erg lekker. Ik maakte redelijk grote bonbons met behulp van muffinvormpjes, je kan ook glaasjes gebruiken als vorm. In 1 zalmbonbon zitten slechts 7.04 koolhydraten, perfect gerechtje bij een koolhydraatarm dieet dus.  Je kan met deze ingrediënten ook een lekkere KHA salade maken.

Hier vind je het recept voor deze zalmbonbons >>

Mexicaanse ovenschotel

Deze ovenschotel zit vol groenten en is lekker romig dankzij de roomkaas en kookroom. In combinatie met de cheddar is dit wat mij betreft echt comfortfood. En het past dus perfect in een KHA dieet. Per portie (een zesde van de totale ovenschotel) zitten er 22.96 koolhydraten in. Je kan de schotel helemaal voorbereiden, zodat het alleen nog even 10 tot 15 minuten in de oven moet.

Lees hier het recept voor deze KHA Mexicaanse ovenschotel >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.