Bietenterrine met gorgonzola en diamanthaas

Gepubliceerd op 12 december 2023 om 06:46

Een spectaculair hoofdgerecht waar je maar 6 ingrediënten voor nodig hebt! Dat is deze bietenterrine met gorgonzola in kerstbal vorm. Serveer er diamanthaas en krokante aardappelnestjes bij en je hebt een perfect gerecht voor het kerstdiner. Bijvoorbeeld als onderdeel van het kerstbal menu, of bekijk de suggesties onderaan het recept.

De smaken van de gorgonzola en biet passen goed bij elkaar, doordat de gorgonzola licht bitter en umami is en de biet juist een beetje zoetig. In dit recept staat iets meer biet dan je ziet op de foto, dan is de verhouding tussen de twee beter. Een medium of rare gebakken stuk rundvlees, zoals de diamanthaas, past ook goed bij gorgonzola. En de aardappelnestjes zorgen voor een lekkere crunch bij het gerecht.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Je hebt een siliconen bolvorm van 6,2 cm doorsnee nodig om de terrines in een kerstbalvorm te maken, maar je kan ook muffinvormpjes gebruiken of 1 grote terrine maken. Zorg in ieder geval dat je op tijd begint, zodat de terrine kan opstijven. Gebruik je de bolvorm, dan moet de terrine bevriezen om mooi uit de vorm te komen en ook weer helemaal ontdooien. Daarom kun je de terrine het best een dag van te voren maken, een nacht laten invriezen en dan 's ochtends uit de vorm halen zodat het een dag kan ontdooien.

Ingrediënten voor 4 personen

300 gr gekookte biet
125 gr milde gorgonzola
75 gr crème fraîche
Half bosje tijm
250 gr aardappel
700 tot 800 gr diamanthaas (liefst in 4 stukken)
Peper en zout

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

Het recept voor bietenterrine met gorgonzola en diamanthaas

 1. Snij de bieten in dunne plakken (3 mm) met een mandoline. Rits de blaadjes van een paar takjes tijm.
 2. Meng de gorgonzola en de crème fraîche door elkaar in een blender of keukenmachine.
 3. Vet de bolvormpjes in met een beetje olijfolie en bedek de randen met een dubbele laag van plakjes biet.
 4. Schep een klein beetje kaasmengsel in de bolletjes en druk voorzichtig, maar goed aan. Strooi er een beetje tijm overheen. Dek af met plakjes biet en herhaal dit tot de bolletjes gevuld zijn. Eindig met een plakje biet.
 5. Dek de vorm af met folie en zet in de vriezer, laat het helemaal bevriezen. Na een hele nacht weet je zeker dat je ze goed uit de vormpjes kan halen.
 6. Laat helemaal ontdooien en op kamertemperatuur komen.
 7. Was de aardappels en snij met een spiraalsnijder in dunne slierten. Maak 4 hoopjes/nestjes van deze aardappelsliertjes en leg even apart.
 8. Verwarm de oven voor op 80 graden en leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
 9. Wrijf de diamanthaas in met olijfolie, peper en zout. Leg de haasjes elk op een takje tijm op de bakplaat. Steek in één van de haasjes een kerntemperatuurmeter en stel de temperatuur in op 50 graden. Bak in de oven tot de juiste temperatuur, ze zijn nu alvast juist gegaard en vlak voor het eten bak je ze af in de pan.
 10. Verwarm een flinke laag olie in een diepe koekenpan tot 175 graden. Laat de aardappelnestjes voorzichtig met een schuimspaan in de olie glijden en frituur ze ongeveer 2 minuten per kant. Leg daarna op een bord met keukenpapier en bestrooi direct met wat zout. Leg ze vlak voor jullie gaan eten (als je het vlees gaat bakken) op een bakplaat in de oven op 80 graden zodat ze warm zijn.
 11. Als het voorgerecht op is, kun je het vlees gaan bakken. Verwarm wat olijfolie en een flinke klont boter in een pan op hoog vuur. Als de boter niet meer bruist leg je het vlees erin. Bak rondom bruin en leg dan op een bord met een stuk aluminiumfolie erover en laat even rusten.
 12. Voeg wat water toe aan de pan met olie en boter. Laat inkoken met de takjes tijm erin tot een lekkere jus, met eventueel nog wat extra boter erbij.
 13. Leg de aardappelnestjes op borden en daarbovenop de bietenterrine. Steek nog een takje tijm in de biet, als haakje van de kerstbal.
 14. Snij de diamanthaas in plakjes en leg op de borden, schenk er wat jus bij, garneer met een takje tijm en serveer.

Eet smakelijk!

Jumbo.com - Voorjaar Voordeel

Combineer de bietenterrine met een van deze voor- en nagerechten en maak er een heerlijk menu van:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.