Pompoen charlotte

Gepubliceerd op 11 oktober 2022 om 07:02

Deze pompoen charlotte is perfect voor een regenachtig, herfstig weekend. Maak hem op zaterdag klaar, zodat jullie er op zondag heerlijk van kunnen genieten. Niet alleen leuk om samen te eten, maar ook om samen te maken. Het is ook best handig om wat extra handjes te hebben,  om de lange vingers overeind  te houden als je de vulling erin giet.

Je vult deze charlotte met een mengsel van pompoenpuree, slagroom en roomkaas en brengt het op smaak met speculaas en vanille. Daarna maak je hem af met een heerlijke speculaas karamel. Ik besprenkelde de taart alleen met wat karamel, maar je hebt genoeg om er een hele laag karamel op te gieten. Ook erg lekker!

De charlotte is een aanrader als toetje bij het pompoen menu >>

Ingrediënten voor 1 taart

250 gr lange vingers
Vulling
600 gr pompoenblokjes
500 gr roomkaas
200 gr suiker
450 ml slagroom
1 tl speculaaskruiden
1 tl vanille extract
Speculaas karamel
100 gr suiker
30 gr water
60 gr slagroom
10 gr boter
1/2 tl speculaaskruiden
Taartvorm 20 cm doorsnee

Het recept voor pompoen charlotte

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Leg de pompoenblokjes op een bakplaat met bakpapier en rooster de pompoen een half uurtje in de oven tot het mooi zacht is.
 3. Pureer tot een gladde puree zonder klontjes. Het wordt mooi glad als je het door een fijne zeef drukt met een lepel. Laat afkoelen.
 4. Klop de slagroom lobbig met de suiker en klop in een andere kom de roomkaas los met de speculaas en het vanille extract.
 5. Voeg de pompoenpuree toe aan de roomkaas en klop erdoor tot een egaal mengsel. Voeg dan de slagroom toe en klop er ook doorheen. Klop niet te lang als de slagroom erdoor zit, je wilt er geen boter van maken.
 6. Neem een taartvorm van 20 cm doorsnee en bedek de bodem en zijkanten met een stuk huishoudfolie, zorg dat er wat over de rand hangt. Daarmee kan je de taart uit de vorm trekken als je geen springvorm gebruikt.
 7. Zet de lange vingers rechtop langs de zijkant met de suikerlaag naar buiten. Bedek de met de rest van de lange vingers de bodem. Het is niet erg als er wat kieren en gaten tussen zitten.
 8. Giet nu de pompoenvulling de vorm en dek af met een stuk huishoudfolie. Laat tenminste 4 uur, maar het liefst een nacht, opstijven in de koelkast.
 9. As de taart klaar is, kun je de karamel maken voor erop. Zet een bakje klaar met daarin de boter, slagroom en speculaaskruiden.
 10. Doe het suiker en water in een diep steelpannetje roer door. Zet op het vuur en breng rustig aan de kook, roer er niet in.
 11. Zodra de karamel een mooie goudbruine kleur heeft giet je de slagroom, boter en speculaaskruiden erin. Het gaat flink bubbelen, dat is normaal. Roer alles goed door elkaar en haal van het vuur en laat iets afkoelen.
 12. Besprenkel dat de taart met de karamel (zoals op de foto) of giet alles erover, zodat je een lekkere laag karamel krijgt.
 13. Serveer kleine puntjes van 2 à 3 lange vingers per persoon.

Eet smakelijk!

BoekenBoeken

Deze heerlijke taarten wil je ook maken, en vooral proeven: