Rollcake met pindakaascrème en jam

Gepubliceerd op 15 september 2022 om 07:00

Peanutbutter & Jelly sandwiches zijn met name in Amerika razend populair. En ik snap dat wel, want de combinatie van pindakaas en jam is heerlijk. Helemaal als je er een taart van maakt! En niet zomaar een taart, want deze rollcake heeft ook nog een leuk effect als je hem opensnijd. Namelijk verticale laagjes in plaats van horizontale laagjes.

Ik gebruikte aardbei-rabarberjam voor deze taart. Het zure van de rabarber combineert goed met de zoete pindakaascrème. Decoreer de taart heel simpel met wat fijngehakte pinda's en pure vlokken. Zo ziet het er simpel uit en is de verassing van de verticale laagjes des te groter. Ik vond mijn cake overigens iets te dik, doordat ik een kleine bakplaat van 40x25 cm gebruikte. Gebruik er liever één van 45x30 cm.

Ingrediënten voor 1 taart (ca. 10 punten)

Biscuit
5 eieren
150 gr bloem
3 zakjes vanillesuiker (21 gr)
130 gr suiker
0,5 tl zout
Pindakaascrème
250 gr boter
250 gr pindakaas
180 gr poedersuiker
1 tl vanille extract
Overig
125 gr jam
75 gr ongezouten pinda's
25 gr pure vlokken

KokenKoken

Zo maak je deze rollcake met pindakaascrème en jam

  1. Haal de boter voor de pindakaascrème vast uit de koelkast, zodat deze goed op kamertemperatuur kan komen. Begin met het maken van het biscuit, verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Split de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom, samen met het zout. Klop met een elektrische mixer schuimig en voeg dan tijdens het kloppen geleidelijk de 75 gr van de suiker toe. Blijf kloppen tot je stijve pieken hebt.
  3. Doe de eidooiers in een andere kom en klop luchtig met de rest van de suiker en de vanillesuiker, tot het heel licht geel is.
  4. Schep dan voorzichtig een vierde van de eiwitten door de dooiers. Als het is opgenomen, schep je het volgende deel erdoor. Doe dit voorzichtig, zodat je beslag zo luchtig mogelijk blijft.
  5. Zeef nu het bloem erbij en roer er ook voorzichtig doorheen tot een egaal beslag.
  6. Bedek de bakplaat met een stuk bakpapier en giet het beslag erop. Bak in 12 tot 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  7. Doe ondertussen de pindakaas, zachte boter en het vanille extract in een kom en klop luchtig. Voeg vervolgens geleidelijk de poedersuiker toe en klop alles goed door. Alles bij elkaar duurt dit zo'n 10 minuten. Zet daarna in de koelkast om op te stijven.
  8. Laat de cake na het bakken ongeveer 5 minuten iets afkoelen op de bakplaat. Leg er een theedoek op en draai met theedoek en al om, zodat het biscuit op de theedoek komt te liggen. Rol vervolgens met theedoek en al voorzichtig en losjes op vanaf de korte kant. Laat zo'n 20 minuten opgerold afkoelen. Hierdoor wordt het straks makkelijker om de cake op te rollen.

9. Hak ondertussen de pinda's en vlokken grof en meng door elkaar.
10. Haal na 20 minuten het biscuit uit de theedoek en snij over de lengte in 3 gelijke plakken. Smeer ongeveer 100 gr van de jam over de plakken en laat iets intrekken.
11. Verdeel dan ongeveer de helft van de pindakaascrème over de plakken. Rol de eerste plak voorzichtig en losjes op. Rol door daar de tweede en derde plak omheen, mooi aansluitend omheen. Zet overeind, het is handig om een taartkarton te gebruiken, omdat de vulling ook aan de onderkant zit.
12. Verdeel de rest van de jam over de bovenkant van de taart in een dun laagje. Smeer dan de rest van de pindakaascrème over de hele taart en strijk mooi glad met een paletmes.
13. Decoreer de taart nu met het pinda mengsel en zet dan in de koelkast, zodat de crème weer goed kan opstijven. Haal pas kort voor het serveren uit de koelkast.

Eet smakelijk!


Meer heerlijke taarten om zelf te maken:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.