Appel-bladerdeeg gebakjes

Gepubliceerd op 12 december 2021 om 07:02

Tijd voor een lekker nagerecht! Deze appel-bladerdeeggebakjes doop je in de vanillevla, een heerlijke combinatie! De buitenkant is lekker crunchy en de binnenkant heerlijk smeuïg en zoet. Je maakt ze eigenlijk op dezelfde manier als cruffins (muffins van croissantdeeg), maar ik vond bluffins toch een beetje een gekke naam. Klinkt in ieder geval niet zo lekker als ze smaken.

Ik maakte ze als toetje bij het budget kerstmenu, maar ze zijn ook lekker bij een kerstbrunch. Of met Pasen, Pinksteren en midden in de zomer ;)

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

Ingrediënten voor 6 gebakjes

6 plakjes bladerdeeg
1 appel (ca. 200 gr)
50 gr abrikozenjam
80 gr suiker
0,5 tl kaneel
1 ltr vanille vla of ijs

Het recept voor deze appel-bladerdeeg gebakjes

  1. Laat de 6 plakjes bladerdeeg ontdooien onder een vochtige theedoek. Schil ondertussen de appel en rasp met een grove rasp.
  2. Leg steeds 2 plakjes bladerdeeg op elkaar, snij doormidden en leg op elkaar. Dus zodat je 3 stapeltjes hebt van 4 halve plakjes bladerdeeg.
  3. Bestrooi je werkblad met bloem en rol alle drie de stapeltjes bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 15 bij 30 cm.
  4. Smeer iedere deegplak in met jam en verdeel de geraspte appel erover. Rol het deeg nu over de lengte op en druk de naad goed dicht.
  5. Leg de deegrollen even 10 minuutjes in de vriezer, dan zijn ze zo makkelijker te snijden.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. En neem een muffinbakvorm, smeer 6 vormpjes in met boter en bestrooi met bloem.
  7. Haal de rolletjes uit de vriezer en snij over de lengte doormidden. Rol alle zes de strengen deeg als een slakkenhuisje op en leg deze in muffinvormpjes. (in deze video zie je vanaf 1.40 precies hoe je dat doet) 
  8. Bak de appelgebakjes in 40 minuten gaar in de oven. Dek eventueel de laatste 10 à 15 minuten af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt.
  9. Meng ondertussen de suiker en het kaneel door elkaar. Laat de appelgebakjes heel even afkoelen, zodat je ze beet kan pakken. Haal voorzichtig uit de vorm en rol terwijl ze nog warm zijn door de kaneelsuiker.
  10. Verdeel de vla over 6 schaaltjes of bordjes en leg de appel-bladerdeeggebakjes erin. Bestrooi met wat kaneelsuiker.

Eet smakelijk!

Combineer dit toetje met een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.