Bosvruchten bavarois met aardbeien salsa

Gepubliceerd op 27 juli 2022 om 07:00

Bavarois is een heerlijk romige pudding die je heel makkelijk allerlei verschillende smaken kan geven. Je maakt het op basis van melk, eidooiers en slagroom. Maar de melk kan je heel gemakkelijk vervangen voor bijvoorbeeld kokosmelk, vruchtenpuree of yoghurt.

In dit geval koos ik voor bosvruchtenpuree, dat zorgt voor een lekker fruitige bavarois met een prachtige kleur! Serveer met een salsa van verse aardbeien en munt en je weet zeker dat iedereen nog een tweede portie wil. Vandaar ook dat dit recept voor 12 porties is, heb je meteen genoeg ;)

Ingrediënten voor 12 toetjes

650 gr diepvries bosvruchten
50 ml citroensap
6 eidooiers
125 gr suiker
450 ml slagroom
8 blaadjes gelatine
Aardbeien salsa
300 gr aardbeien
4 à 5 takjes munt
1 el citroensap
1 tl suiker

12 grote siliconen muffinvormpjes en eventueel een muffinbakvorm voor 12 stuks

KokenKoken

Zo maak je bosvruchten bavarois met aardbeien salsa

 1. Zet alvast de vormpjes klaar waar je de bavarois in gaat serveren. Je kan het gewoon in 1 grote glazen kom serveren met daarop de aardbeiensalsa. Dat is het makkelijkste. Maar je kan ook losse puddinkjes maken, dan heb je 12 siliconenvormpjes nodig. Ik koos grote muffinvormpjes en zette die in een muffinbakvorm, zodat ik ze makkelijk in 1 keer in de koelkast kon zetten.
 2. Doe de blaadjes gelatine in een bakje met koud water om te laten weken. Zet ook een grote kom met koud water (liefst met ijsblokjes) klaar.
 3. Doe de bosvruchten samen met het citroensap in een pannetje en warm rustig op totdat het fruit zacht is geworden.
 4. Klop ondertussen de slagroom lobbig en zet nog even in de koelkast.
 5. Giet in een blender en maal fijn tot een gladde puree. Giet/druk door een fijne zeef terug in de pan, zodat er geen pitjes meer inzetten. Zet weer op het vuur, zodat het heet wordt.
 6. Roer ondertussen de eidooiers los met het suiker.
 7. Als de puree goed heet is giet je ongeveer de helft bij de eidooiers, klop ondertussen met een garde, zodat de eieren niet gaan stollen. Doe dan alles in de pan met de puree en warm al kloppend op tot een temperatuur van ongeveer 69 graden (als het heter wordt gaan de eidooiers stollen, dat wil je niet).
 8. Giet weer door de zeef in een kom die in de kom met ijswater past. Roer de gelatine door het mengsel en zet dan in de kom met ijswater, blijf steeds rustig roeren met de garde, tot het mengsel is afgekoeld naar huidtemperatuur.
 9. Roer dan voorzichtig de lobbig geklopte slagroom erdoor.
 10. Als je het in 1 grote kom serveert kan je de bavarois daar nu ingieten, zet ten minste 3 uur in de koelkast om op te stijven. Wil je losse bavarois' serveren, verdeel het mengsel dan over 12 vormpjes. Zet deze ten minste 2 uur in de koelkast en daarna ook nog 3 uur in de vriezer. Alleen als het bevroren is krijg je e mooi uit de vormpjes. Laat daarna ontdooien.
 11. Tijdens het opstijven maak je de aardbeiensalsa. Snij daarvoor de aardbeien in kleine blokjes en de blaadjes van munt fijn. Doe in een kom en roer het cirtoensap en suiker erdoor. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.
 12. Serveer de bavarois met de aardbeiensalsa.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens een van deze toetjes:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.