Deze galette wil je proeven! De eerste keer dat ik hem maakte is alweer een hele tijd geleden, voor dit lunch deluxe menu. Een galette is eigenlijk een soort quiche, maar dan zonder eieren in de vulling. Je kan het zowel zoet als hartig maken. Deze galette heeft een lekker romige vulling van mascarpone met parmezaan met daarbovenop frisse cherrytomaten. Je maakt hem af met wat tuinkers.
Het leuke van een galette is dat het er lekker rustiek uit mag zien. Je hebt dus geen bakvormen nodig, maar vouwt de randen van het deeg gewoon losjes over de vulling heen. Lekker makkelijk! Voor dat deeg is het wel belangrijk dat alle ingrediënten goed koud zijn. Zo krijg je een lekker kruimelig deeg met de brosse structuur die je ook kent van quiches.
Ingrediënten voor 6 personen
250 gr bloem
3/4 tl zout
3/4 tl oregano
3/4 tl salie
125 gr koude boter
3 el ijskoud water
1 ei
Vulling
100 gr mascarpone
50 gr parmezaan
1 rode ui
2 tenen knoflook
1/2 tl salie
1/2 tl oregano
250 gr cherrytomaten
Struikje tuinkers
Het recept voor deze cherrytomaten galette
- Snij eerst de boter in blokjes en leg dan terug in de koelkast. Laat het water en het ei ook zo lang mogelijk in de koelkast liggen.
- Roer het bloem, zout, de salie en oregano door elkaar met een lepel in een ruime kom.
- Was je handen even met koud water en kneed dan de boter door het bloemmengsel. Voeg dan het ei toe en kneed erdoor. Voeg als laatste het water toe en kneed het deeg tot een bal.
- Wikkel in huishoudfolie en leg tenminste een half uur in de koelkast.
- Ondertussen snij je de ui in kwart ringen en pers je de knoflook fijn. Bak samen met de salie en oregano op laag vuur tot het zacht is.
- Rasp de parmezaan, roer de mascarpone los en de parmezaan erdoorheen.
- Snij de cherrytomaten doormidden.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een ronde lap van ruim 30 cm. Leg op een bakplaat met bakpapier.
- Smeer de mascarpone in het midden, laat rondom een rand van zo'n 5 cm vrij.
- Leg het uimengsel erop en daarboven de tomaatjes met de snijkant naar boven. Vouw de randen nu over de vulling heen. Dat hoeft niet super netjes, het mag er rustiek uitzien.
- Bak op 200 graden in 35 minuten. Strooi bij serveren de tuinkers eroverheen.
Tip: Maak je de galette van tevoren? Warm hem voor het eten even op 175 graden op voor 20 minuten.
Eet smakelijk!
Maak ook eens een van deze hartige baksels: