Krokante pompoenspaghetti

Ik werd zelf erg blij van dit gerechtje, dat ik maakte voor het pompoen menu. Heerlijke, krokante pompoen geserveerd met een lichtpittige pompoensaus. Een beetje geïnspireerd door Masterchef Australië waarbij één ingrediënt vaak de 'hero' van een gerecht moet worden. In mijn hoofd hoorde ik de complimenten van de jury als weergalmen ;)

Je snijd de pompoen met een spiraalsnijder in slierten, hou er vast rekening mee dat dat wel een rotklusje is. Maar het is de moeite waard! Met de rest van de pompoen maak je een heerlijke saus. Van die saus hou je waarschijnlijk nog wel wat over, perfect als pastasaus een dag later. 

Ingrediënten voor 4 personen

1 flespompoen (ca 750 gr)
1 ui
1 teen knoflook
Paar takjes verse tijm en rozemarijn (1 ruime el na fijnsnijden blaadjes)
400 gr tomatenblokjes (blik)
1/4 tl chilipoeder
1/2 tl karwijzaad
2 à 3 el mascarpone
15 gr parmezaan
750 ml zonnebloemolie om te frituren
Kruidenmengsel
1 tl grof zeezout
1/8 tl chilipoeder
1/2 tl gedroogde tijm

Aan de slag met deze krokante pompoenspaghetti

 1. Snij de flespompoen doormidden op het punt waar het breder wordt. Het bovenste smalle gedeelte gebruik je om 'spaghetti' van te maken.
 2. Schil de pompoen en snij het smalle deel over de lengte in vieren. Snij er nu slierten van met een spiraalsnijder. Dat gaat behoorlijk moeizaam en er zullen ook wel wat stukjes afbreken, maar die kan je mooi voor de saus bewaren.
 3. Draai met een vork vier mooie 'hoopjes' spaghetti van de pompoenslierten en leg op een bord tot gebruik.
 4. Je hebt nu als het goed is nog zeker 350 tot 400 gr pompoen over. Snij dit in stukjes en doe in een pan heet water met wat zout. Kook in ongeveer 15 minuten gaar en giet dan af en stamp tot een puree.
 5. Snipper ondertussen de ui. Snij de knoflook en de blaadjes van de rozemarijn en tijm fijn.
 6. Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook aan samen met de karwijzaadjes en het chilipoeder.
 7. Roer na een paar minuten de pompoenpuree, tomatenblokjes en mascarpone erbij. Roer goed door elkaar en voeg ook de tijm en rozemarijn toe. Proef en voeg naar smaak nog peper en zout toe. Hou op laag vuur warm.
 8. Rasp de parmezaan met een fijne rasp en bewaar tot serveren.
 9. Doe het grove zeezout, chilipoeder en de gedroogde tijm in een vijzel en wrijf door elkaar.
 10. Verhit nu de zonnebloemolie in een diep, maar smal pannetje. Het moet ongeveer 165 tot 175 graden zijn. Leg steeds één hoopje pompoen op een frituurschep of schuimpaan en laat die voorzichtig in de hete olie zakken. Frituur in ongeveer 2 minuten knapperig en lichtbruin, leg dan op een bord met keukenpapier en bestrooi met een beetje van het tijm-zoutmengsel. Frituur zo één voor één de pompoenspaghetti.
 11. Schep een lepel saus op 4 (warme) bordjes en leg daar de krokante pompoen op. Bestrooi met een beetje parmezaan en serveer meteen.

Eet smakelijk!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Combineer de krokante pompoenspaghetti met een van deze hoofdgerechten: