Gyoza's met gehakt en champignons

Al een tijdje lagen er gyozavellen in onze vriezer, maar stiekem durfde ik er nog niet mee aan de slag te gaan. Leek me namelijk heel moeilijk om zelf te maken. Gelukkig ben ik er toch mee aan de slag te gaan. Het is een flinke klus, maar minder moeilijk dan ik dacht en we hebben echt zitten smullen van deze homemade gyoza.

Ik vulde ze met half-om-half gehakt, champignons en spitskool. Maar er wordt ook vaak kipgehakt voor gebruikt. Je kan ook makkelijk variëren met de smaakmakers. Ik ging voor de traditionele Japanse smaakmakers, namelijk knoflook, gember, lichte sojasaus en mirin. Met wat chilivlokken erbij voor wat pit. Als je ze gevormd hebt, stoom je ze eerst, dan laat je het water verdampen en bak je de gyoza nog even, zodat er aan één kant een krokant korstje ontstaat.

Ingrediënten voor 30 gyoza's

300 gr half-om-half gehakt
100 gr champignons
100 gr spitskool
1 grote teen knoflook
2 tl verse gember
2 bosuitjes
1 el maizena
1 el lichte Japanse sojasaus
1 el mirin
0,25 tl chilivlokken
30 gyozavellen
1 tl sesamolie
Dipsaus
2 el sojasaus
1 el mirin
0,25 tl gember
0,25 tl suiker

Zo maak je gyoza's

 1. Laat de gyozavellen ontdooien in een lichtvochtige theedoek.
 2. Snij de champignons, sptiskool, knoflook, gember en het witte en lichtgroene deel van de bosui heel fijn. Doe alles in een kom.
 3. Voeg het gehakt, de maizena, sojasaus, mirin en chilivlokken ook toe en kneed alles goed door elkaar.
 4. Neem nu de gyozavellen erbij, leg een vel bakpapier klaar om de gyoza's op te leggen en zet een bakje water klaar. Leg steeds een balletje van de vulling in het midden van een vel. Maak dan de randen vochtig door een vinger in het water te dopen en over de rand te strijken.
 5. Hou de gyoza in je ene hand en vouw de randen met je andere hand naar elkaar. Hou de achterste rand strak en vouw met de duim en wijsvinger de voorste rand steeds ene stukje dubbel en plak tegen de achterste rand aan tot hij helemaal dichtgevouwen is. Leg op het vel bakpapier.
  In deze video zie je duidelijk hoe het moet: https://youtu.be/9uzGezdkuso
 6. Herhaal met de rest van de gyozavellen. Dit kost even wat tijd, maar j zult merken dat je het snel onder de knie krijgt.
 7. Verhit de sesamolie op middelmatig vuur in een ruime hapjespan. Leg de gyoza's naast elkaar in de pan (bij mij pasten er 15 per keer in, dus ik bereidde ze in 2 keer). Giet 10 ml water in de pan, doe het deksel erop en laat de gyoza's 8 minuten stomen.
 8. Haal de deksel van de pan en laat de rest van het water verdampen. Voeg dan een beetje zonnebloemolie toe aan de pan en bak de gyoza's nog 5 minuten aan 1 kant zodat die krokant wordt. Leg ze op een warm bord en herhaal met de andere helft van de gyoza's.
 9. Bereid tijdens het stomen de dipsaus door alle ingrediënten door elkaar te roeren.
 10. Snij het groen van de bosuien ook fijn en gebruik als garnering in de saus en over de gyoza's.

Eet smakelijk!

Serveer een van deze hoofdgerechten na de gyoza's:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.