Appeltjes van oranje salade met boerenkool

Deze salade zit vol met typisch Hollandse ingrediënten, gecombineerd met appeltjes van oranje. Oftewel sinaasappels. Perfect voor als je nog iets gezonds wil eten op Sinterklaasavond. De salade is verder gemaakt van boerenkool, rookworst, ingemaakte ui en peterselie.

Eigenlijk grotendeels de ingrediënten van een boerenkoolstampot, maar dan in een salade. De sinaasappel zorgt ervoor dat deze salade lekker fris is, dus qua smaak lijkt het dan weer helemaal niet op een stamppot. Je doet er partjes sinaasappel in, maar maakt ook de dressing op basis van sinaasappelsap. Serveer de salade als bij- of voorgerecht, bijvoorbeeld bij dit hartig gevulde speculaas.

Ingrediënten voor 4 personen

1 kleine rode ui
1 knoflookteen
1 rookworst
300 gr gesneden boerenkool
2 sinaasappels
10 gr peterselie
Ingemaakte ui
1 rode ui
1 knoflookteentje
125 ml azijn
80 ml water
Ca. 15 peperkorrels
20 gr suiker
0,75 tl zout
Dressing
1 sinaasappel
10 gr honing
1 el extra vierge olijfolie
Peper en zout naar smaak

Het recept voor appeltjes van oranje salade

  1. Begin met de ingemaakte ui, snij die in dikke halve ringen en doe in een afsluitbaar bakje.
  2. Pel de knoflook en snij in vieren. Doe in een pannetje samen met de azijn, het water, suiker, zout en de peperkorrels.
  3. Breng het aan de kook en laat de suiker en het zout oplossen. Giet het mengsel dan bij de ui en doe de deksel erop. Laat 1 tot 2 uur intrekken. Niet té lang, dan trekt de kleur uit de uien en zien ze er niet zo mooi uit.
  4. Rasp voor de dressing de sinaasappel en pers hem daarna uit. Meng het sap met de honing, olijfolie en de helft van de sinaasappelrasp. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  5. Snipper de 2e ui en snij het knoflookteentje en de peterselie fijn. Snij 4 schuine plakken van de rookworst en de rest in blokjes.
  6. Schil de 2 sinaasappels en segmenteer ze, dus snij de partjes tussen de velletjes uit. Snij de partjes daarna in blokjes.
  7. Verhit een beetje olie in een wok en bak de plakjes rookworst in een paar minuten per kant licht bruin. Leg even apart.
  8. Doe eventueel een beetje extra olie in de wok en voeg de gesnipperde ui en de blokjes rookworst toe. Bak ongeveer 6 minuten.
  9. Voeg dan de knoflook en de boerenkool toe en bak nog 3 à 4 minuten. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Roer de sinaasappel, peterselie en dressing door de boerenkool en schep in een schaal. Garneer met de ingemaakte ui, sinaasappelrasp en plakjes rookworst. Strooi er nog een beetje vers gemalen zwarte peper over.

Eet smakelijk!


Meer Sinterklaasgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.