Ceviche is een heerlijk fris en  voorgerechtje, perfect als voorgerecht, bijvoorbeeld bij dit koude menu. Maar het misstaat ook zeker niet bij een uitgebreid en luxe kerstdiner.

Ceviche is eigenlijk rauwe vis, maar door het te marineren in een zure dressing van bijvoorbeeld citroensap wordt de vis gegaard. Je voegt verschillende ingrediënten toe om het gerecht op smaak te brengen. Maar vooral niet teveel, want je wilt wel de vis blijven proeven. Voor deze ceviche heb ik gekozen voor gemarineerde venkel als extra smaakmaker, de anijsachtige smaak past er goed bij. Het is een heerlijk smaakbommetje geworden!

Ingrediënten voor 6 personen

1 venkelknol
100 ml rijsazijn
35 ml mirin
275 ml kokendheet water
2 el suiker
1,5 tl korianderpoeder
1,5 tl zout
450 gr zeebaarsfilet zonder vel
1 bosui
0,5 geel pepertje (habanero)
2 limoenen
3 citroenen
1 rood pepertje
2 tenen knoflook
1,5 cm gember
1,5 tl zout
6 takjes munt
6 takjes koriander
Handje kiemgroenten

Zo maak je deze ceviche

  1. Begin met de gemarineerde venkel. Verwijder daarvoor het hart van de venkel en hou het groene loof dat erop zit apart. Snij de rest in dunne reepjes.
  2. Neem een ruime kom en meng daarin de rijstazijn, mirin, suiker, koriander en het zout door elkaar. Giet dan het hete water erbij en blijf roeren totdat alle suiker is opgelost.
  3. Roer de venkel erdoorheen, dek af en zet tenminste een uur in de koelkast.
  4. Snij ondertussen de vis in blokjes van ongeveer anderhalve centimeter. Snij de bosui en gele peper fijn en schep door de vis. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.
  5. Maak nu de marinade voor de ceviche, die marinade wordt ook wel tijgermelk genoemd. Rasp de citroenen en pers ze uit. Pers ook de limoenen uit en doe alles in een schaal.
  6. Snij de rode peper fijn en voeg toe. Rasp de knoflook en gember fijn en voeg ook toe.
  7. Snij de munt en koriander fijn en voeg ongeveer twee derde toe. Leg de rest apart, dat gebruik je straks als decoratie.
  8. Roer als laatste het zout erdoor, dek af en zet in de koelkast.
  9. Als je bijna gaat eten, maak je de ceviche af. Verdeel eerst de venkel over de borden. Roer dan de vis door de tijgermelk en laat 2 tot 3 minuten marineren.
  10. Schep de ceviche op de borden, verdeel de rest van de munt en koriander, de venkelloof en wat kiemgroenten eroverheen.
  11. Besprenkel met wat olijfolie.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.