Tataki van diamanthaas

Een paar weken geleden volgde ik voor het eerst een kookclinic bij de Horeca Academie in Den Haag. Het onderwerp van de clinic was vlees en we maakten 4 verschillende gerechten, waaronder tataki van diamanthaas. Erg lekker en ook nog eens makkelijk te bereiden. Ik serveerde er koriander mayonaise bij, lekker om je vlees in te dippen.

Tataki is een heel handig voorgerecht, omdat je het makkelijk van te voren kan maken. Je hoeft het alleen nog mooi te presenteren. Je bakt het vlees heel heet en kort aan, zodat alleen de buitenkant gaar is, de binnenkant blijft rauw.

Leg het daarna een halve dag in een marinade voor een heerlijke smaak. Omdat je het vlees rauw serveert is het extra belangrijk om goede kwaliteit vlees te gebruiken, ga echt naar een goede slager!

Ingrediënten voor 4 personen

500 gr diamanthaas
1 chilipepertje
1 grote teen knoflook
3 cm gember
250 ml sojasaus
1 tl sesamolie
30 gr honing
40 gr mayonaise
5 gr verse koriander

KokenKoken

Zo maak je tataki van diamanthaas

  1. Snij de peper, knoflook en gember fijn. Doe in een pannetje samen met de sojasaus, honing en sesamolie en warm op. Laat daarna iets afkoelen, zodat het in ieder geval minder dan 50 graden is, ander gaart het vlees door als je dat erin legt. Het moet nog wel warm zijn.
  2. Verhit olie in een pan op hoog vuur. Bak de diamanthaas op hoog vuur rondom aan, zodat het mooi donker kleurt. Haal dan uit de pan.
  3. Doe de marinade in een diepvrieszak en leg het vlees erin. Laat zo lang mogelijk marineren, ik ging voor 12 uur.
    Tip: Je kan het marineren versnellen door het vlees met de marinade te vacumeren. Daar is een handig trucje voor als je geen vacumeerapparaat hebt. Vul een grote schaal of kom met koud water en druk alvast zoveel mogelijk lucht uit de zak met vlees en marinade. Laat de zak in het water zakken, zover mogelijk tot de rand en sluit de zak dan. Het handigste is om diepvrieszaken met een ziplock te gebruiken.
  4. Maak ondertussen alvast de koriander mayonaise, dan kunnen de smaken daar ook goed intrekken. Snij de koriander heel fijn en roer dat door de mayonaise. Doe in een afgesloten bakje en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  5. Als de bavette lang genoeg gemarineerd is haal je het uit de koelkast en de marinade. Leg op een snijplank en snij, tegen de draad in, in dunne plakken. Laat even op kamertemperatuur komen en serveer dan met de koriander mayonaise.
    Tip: de marinade hoef je niet weg te gooien. Je kan deze inkoken met wat honing en een flinke lepel tamarinde, dat levert je een heerlijke woksaus op.

Eet smakelijk!


Serveer een van deze hoofdgerechten na de tataki van diamanthaas:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.