Bierpannenkoeken met tartaar

Dit voorgerechtje met typisch Scandinavische smaken is van de Deense chef Søren Selin en kwam ik tegen op Cheflix. Net als veel Scandinavische gerechten heeft het heel pure en neutrale smaken. Ze vullen elkaar goed aan, zonder dat één van de smaken de rest overstemt.

Søren gebruikt in zijn recept ingemaakte bieslookbloemen. Aangezien dat niet te vinden was hier en het ook niet het seizoen voor eetbare bloemen is (midden in februari) besloot ik om er ingemaakte bietjes bij te maken. Serveer die er vooral bij, want dat zuurtje maakt het gerecht echt af!

TIP: Maak dit gerecht al onderdeel van het Cheflix menu >>

Ingrediënten voor 4 personen

400 gr bavette
1,5 el olijfolie
125 ml crème fraîche
15 gr dragon
40 gr boter
2 eieren
45 gr bloem
25 ml bruin bier
100 ml volle melk
5 radijsjes
15 gr bieslook
Bakje tuinkers
1 chioggia biet
1 tl venkelzaad
2 steranijs
1 tl zout
50 gr suiker
150 ml azijn
100 ml water

KokenKoken

Zo maak je bierpannenkoeken met tartaar

  1. Begin met de ingemaakte biet, schil de biet en snij in reepjes. Meng het venkelzaad, zout, de steranijs en het suiker door de azijn en het water in een pannetje. Breng rustig aan de kook, tot het suiker helemaal is opgelost. Doe de biet in een afsluitbaar bakje en giet het warme azijnmengsel erbij. Sluit af en laat staan tot gebruik.
  2. Pluk de blaadjes van de dragon, snij fijn en roer door de crème fraîche, breng op smaak met peper en een beetje zout. Zet afgesloten in de koelkast tot gebruik.
  3. Maak dan het pannenkoekenbeslag, smelt daarvoor de boter in een pannetje op laag vuur. Klop ondertussen de eieren en het bloem door elkaar met een garde, tot een glad beslag.
  4. Giet al kloppend de gesmolten boter erbij. Meng daarna de melk en het bier erdoor. Zet het beslag 20 minuten in de koelkast, het wordt dan iets dikker.
  5. Snij ondertussen de radijsjes in kleine blokjes en de bieslook fijn.
  6. Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een vierde van het pannenkoekenbeslag toe en draai de pan rond, zodat het goed verspreid tot een dunne pannenkoek. Draai om als de onderkant goudbruin is. Als de andere kant ook klaar leg je de pannenkoek op een bord met een theedoek erover, zo drogen de pannenkoeken niet uit. Bak zo 4 pannenkoeken.
  7. Snij de bavette in plakjes, vervolgens de plakjes in reepjes en dan de reepjes in blokjes. Maak ze zo groot of klein als je zelf lekker vindt. Chef Søren Selin maakte blokjes van 1 bij 1 cm, ik sneed het iets fijner.
  8. Meng het vlees met de olijfolie, radijsjes, bieslook en zout naar smaak. Leg de pannenkoeken op borden en verdeel het vlees over het midden. Bestrooi met wat peper en rol dan op.
  9. Snij de randjes eraf en snij ze schuin doormidden. Doe de crème fraîche in een spuitzak en spuit over de pannenkoeken. Leg er wat stukjes ingemaakte biet op en bestrooi met de tuinkers.
  10. Serveer de rest van de bietjes er los bij.

Eet smakelijk!


Combineer de bierpannenkoekjes met een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Joost
2 jaar geleden

Supperlekker gerecht! Wat mijn betreft kan het met minder bavette en iets meer beslag

Marieke
2 jaar geleden

Hoi Joost, bedant voor je reactie! Leuk dat je deze pannenkoeken hebt gemaakt. Ja, de verhoudingen kan je natuurlijk naar smaak aanpassen :)