Venkeltiramisu met limoncello

Gepubliceerd op 15 augustus 2023 om 06:45

Deze variant op tiramisu maakte ik speciaal voor mijn moeder, nadat bleek dat ze venkel alleen kende van thee voor baby's met maagkrampjes. Zonde, want venkel is megalekker. Daarom besloten m'n vriend en ik haar vol te proppen met venkel toen ze kwam eten. In het voor- en hoofdgerecht zat verse venkel, maar in het toetje gebruikten we venkelzaad.

De anijzige smaak van venkel is erg lekker in combinatie met limoncello, dat is dus perfect voor in de tiramisu. Je kan de tiramisu makkelijk maken op basis van slagroom, mascarpone en gecondenseerde melk, zoals in deze kersentiramisu. Maar deze keer maakte ik de echte versie op basis van eieren. Iets meer werk, maar wel heel erg lekker!

Ingrediënten voor 4 toetjes

30 gr eigeel (ca. 2 eieren)
60 gr eiwit (ca. 2 eieren)
130 gr suiker
300 gr mascarpone
50 gr lemon curd
1 el gemalen venkelzaad
ca. 110 ml limoncello
ca. 120 gr lange vingers

Aan de slag met deze venkeltiramisu

  1. Zet een pannetje met een laag water op het vuur en neem een kom die op de pan past. Weeg 30 gr van de suiker af en zet klaar. Doe de eidooiers in de kom en klop met een garde op boven de kom heet water. Voeg in delen de 30 gr suiker toe. Het is de bedoeling dat de dooiers tijdens het kloppen garen, maar pas wel op dat ze niet stollen. Uiteindelijk moet het een romig, lichtgekleurd mengsel worden. Dit duurt zeker wel 5 minuten. Zet daarna in de koelkast om af te laten koelen.
  2. Doe dan de eiwitten in een vetvrije kom en klop met een elektrische mixer stijf op tot glanzende pieken. Zodra het eiwit schuimig is kan je geleidelijk de overige 100 gr suiker toevoegen.
  3. Meng dan de mascarpone met de venkel en lemon curd. Schep daar in 3 delen de afgekoelde eidoooiers doorheen en daarna ook in 3 delen het eiwit.
  4. Voeg als laatste een eetlepel limoncello toe en de het mengsel in een spuitzak.
  5. Doe dan ongeveer 60 ml van de limoncello in een bakje. Pak de lange vingers erbij en zet 4 glaasjes of bakjes klaar.
  6. Breek de lange vingers in stukken die op de bodem van de glaasjes passen. Doop ze even in de limoncello en leg een laag op de bodem.
  7. Knip een gat in je spuitzak en spuit de helft van de tiramisu in de glaasjes. Maak vervolgens nog een laagje lange vingers en spuit daar de rest van de tiramisu op. Dek af met wat huishoudfolie en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  8. Breek voor het serveren 2 lange vingers doormidden. Schep nog een theelepel limoncello op ieder glaasje tiramisu en garneer met een snuf gemalen venkelzaad. Steek er een halve lange vinger in en serveer de venkeltiramisu met een glaasje limoncello.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Serveer de venkeltiramisu na een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.