Zoete aardappeltoeven op krokante koekjes

Gepubliceerd op 25 april 2022 om 07:02

Ik heb een lekker oranje toetje of tussendoortje voor Koningsdag. Deze zoete aardappeltoeven op krokante koekjes zijn lekker als afsluiting van dit oranje menu, maar smaken ook prima bij een kop thee of koffie.

Je maakt ze extra koninklijk door oranje kleurstof en eetbare oranje glitter toe te voegen. Maar dat kan je ook prima weglaten, smaak blijft hetzelfde. En die smaak is goed, een lekkere combi van romige zoete aardappel, een krokant koekje en bittere pure chocola. Ik vond het verassend lekker!

Vind je het teveel gedoe of heb je niet genoeg tijd om alles zelf te maken, koop dan gewoon koekjes. Kies een lekker krokant koekje, zoals kletskoppen en je zet nog steeds een lekker toetje op tafel.

Ingrediënten voor 6 stuks

375 gr zoete aardappel
60 gr boter
55 gr lichtbruine suiker
0,5 tl kaneel
1 ei
Mespunt oranje kleurstof
60 gr pure chocola (minimaal 70%)
Koekjes
140 gr suiker
25 gr bloem
1 eiwit
Snuf zout
1 tl vanille extract
100 gr blanke hazelnoten

KokenKoken

Het recept voor deze zoete aardappeltoeven op krokante koekjes

 1. Maak eerst de koekjes, warm de oven voor op 180 graden. Je maakt met dit recept ongeveer 15 koekjes, dus je houdt wat over. Heb je dat liever niet, dan kan je de ingrediënten halveren. Nadeel is dat je dan op onhandige hoeveelheden uitkomt, zoals een half eiwit.
 2. Hak de hazelnoten grof. Doe alle andere ingrediënten in een kom en roer door elkaar. Roer daarna de hazelnoten erdoor.
 3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep er ca. 15 hoopjes beslag op. Let op dat je genoeg ruimte tussen de deeghoopjes laat, ze lopen tijdens het bakken erg uit en worden zeker dubbel zo groot. Bak het eventueel in 2 delen, zodat je zeker weet dat ze niet tegen elkaar aan bakken.
 4. Bak de koekjes op 180 graden in 15 tot 20 minuten goudbruin. Leg ze met het bakpapier direct na het bakken op een rooster om af te koelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn haal je ze voorzichtig van het bakpapier af.
 5. Maak ondertussen de zoete aardappeltoeven. Schil de aardappel en snij in kleine blokjes. Kook in lichtgezouten water in 25 tot 30 minuten goed zacht.
 6. Laat even uitstomen en stamp daarna tot een puree. Snij de boter in blokjes en roer door de warme aardappelpuree, zodat het allemaal smelt. Roer goed door en laat afkoelen.
 7. Mix dan met een elektrische mixer het ei, de suiker en kaneel erdoor. Voeg nu ook eventueel de kleurstof toe.
 8. Schep de puree in een spuitzak met gekarteld spuitmondje van ca. 15 mm en leg even in de vriezer zodat het wat kan opstijven.
 9. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
 10. Spuit 6 grote toeven zoete aardappelpuree op de bakplaat met een doorsnee van iets kleiner dan de koekjes. Zorg weer dat er genoeg ruimte tussen zit en maak de toeven mooi hoog. Tijdens het bakken zakken ze nog behoorlijk in en worden ze iets breder.
 11. Bak ze in 25 tot 30 minuten gaar en laat dan op de bakplaat afkoelen. Haal daarna voorzichtig los van het bakpapier.
 12. Als zowel de koekjes als zoete aardappeltoeven zijn afgekoeld kun je ze op elkaar plakken met de pure chocola. Smelt de chocola au-bain-marie boven een pan heet water.
 13. Schep wat chocola op een koekje en leg daar een zoete aardappeltoef bovenop. Leg op een stuk bakpapier, want een deel van de chocola lekt door de koekjes heen. Herhaal met de rest en laat de chocola helemaal uitharden.
  Je kan de koeken bewaren in de koelkast, maar haal ze er op tijd uit zodat je ze opkamertemperatuur eet. Bestrooi vlak voor het serveren eventueel nog met eetbare oranje glitter.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens een van deze koekjes: