Monchoutaart met chocoladebodem en kersen

Gepubliceerd op 27 november 2023 om 06:45

Monchoutaart is al jaren een van mijn favoriete taarten. Vroeger maakte ik het uit een pakje, maar dat is nergens voor nodig. Je hebt helemaal geen gekke ingrediënten nodig om helemaal zelf Monchoutaart te maken. Gewoon Monchou, slagroom, suiker, klopfix en basterdsuiker, dat kan je bij iedere supermarkt kopen.

Hij wordt vaak gemaakt met een bodem van bastognekoeken, maar deze keer ging ik voor chocola. Dat combineert perfect met de kersen en is ook wat minder zoet. Erg lekker! De bodem bestaat uit een gewone deeglaag met daarop een kruimellaag. Je maakt trouwens wel twee bodems, de één is de echte bodem de andere komt bovenop. Maar ik heb geen idee hoe je een bodem noemt die bovenop zit ;)

KokenKoken

Ingrediënten voor 1 taart van 22 cm
(12 punten)

400 gr Monchou
400 ml slagroom
Half vanillestokje
1,5 zakje klopfix
110 gr witte basterdsuiker
1 pot kersen vlaaivulling (580ml)
1 blaadje gelatine
Deeg
1/8 tl bakpoeder
8 gr vanillesuiker (1 zakje)
65 gr crème fraîche
85 gr koude boter
110 gr bloem
15 gr cacao
Kruimels
35 gr suiker
8 gr vanillesuiker (1 zakje)
50 gr koude boter
70 gr bloem
10 gr cacao

Aan de slag met Monchoutaart met chocobodem

 1. Je maakt als eerste de bodem, meng daarvoor eerst het bloem, bakpoeder, de cacao en het vanillesuiker door elkaar in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de crème fraîche toe. Snij de boter in blokjes en voeg ook toe.
 2. Kneed alles tot een glad deeg. Wikkel in huishoudfolie en leg een uur in de koelkast.
 3. Maak nu het kruimeldeeg, snij daarvoor de koude boter in blokjes. Roer de bloem, suiker, vanillesuiker en cacao door elkaar.
 4. Voeg de boter weer in blokjes toe en wrijf de ingrediënten tussen je vingers tot een kruimelig deeg. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
 5. Smeer de bodem van een springvorm van 22 cm doorsnee in met boter en verwarm de oven voor op 210 graden (boven- onderwarmte).
 6. Neem de helft van het deeg en rol uit tot een ronde lap van 21 à 22 cm. Leg in de springvorm en bestrooi met de helft van het kruimeldeeg.
 7. Bak de bodem in ongeveer 14 minuten gaar in de voorverwarmde oven. De bodem krimpt nog wat, waardoor hij straks verstopt zit in je taart.
 8. Herhaal stap 6 en 7 met de rest van het deeg en snij deze bodem direct na het bakken in 12 punten voor bovenop de taart.
 9. Ga verder met de Mochou vulling, schraap daarvoor het merg uit het vanillestokje. Doe in een kom met de Monchou en klop luchtig met een elektrische mixer.
 10. Roer de basterdsuiker en het Klopfix door elkaar. Klop de slagroom stijf en voeg geleidelijk het suiker en Klopfix mengsel toe.
 11. Schep de slagroom in delen door de Monchou en probeer het zo luchtig mogelijk te houden.
 12. Bedek je springvorm met huishoudfolie. Leg de taartbodem in het midden en schep het Monchoumengsel erop. Strijk glad en dek af met folie.
 13. Zet gedurende minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
 14. Als de taart is opgesteven kan je de topping afmaken. Ik gebruikte gewoon kant en klare kersen vlaaivulling, maar makte die iets steviger met een blaadje gelatine.
 15. Week het blaadje gelatine in een kom koud water. Doe een deel van de kersenvulling in een pan en warm rustig op.
 16. Knijp de gelatine uit en roer door de warme kersenvulling. Schep dit bij de rest van de kersen en roer goed door elkaar. Laat iets afkoelen. Schep dan op de taart en laat nog een uurtje opstijven in de koelkast.
 17. Leg vlak voor het serveren de punten chocoladebodem op de taart.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens deze taarten met chocola:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.