Crispy sushi met garnalen

Volg je foodies op Tiktok of Instagram, dan ben je de laatste tijd vast wel een paar foto's en video's van krokante rijstblokjes tegengekomen. Belegd met tonijn of zalm. Ik vond het er heerlijk uitzien en dat is het ook! Het kost wat tijd om te maken, maar dan heb je wel een heerlijk gerechtje.

Deze variant maak je niet met tonijn of zalm, maar met garnalen. Die marineer je van te voren in olie met knoflook en peper voor een lekker pittig smaakje. Je belegd de sushi verder met avocado en wasabi mayonaise. Serveer ze als voorgerecht, als onderdeel van een sushi-maaltijd of bij een uitgebreide borrel. 

De sushi op de foto was trouwens iets te kort gebakken. De variant die ik later maakte en die helemaal perfect gelukt was, was al op voor ik eraan dacht dat ik nog even een nieuwe foto moest maken. Ze moeten dus iets donkerder gebakken worden dan je hier ziet. Mijn eerste versie was juist weer te lang gebakken en keihard geworden, je moet dus wel even goed opletten en de juiste timing hebben met het bakken.

Ingrediënten voor 20 stuks

225 gr sushirijst
2 el rijstazijn
2 tl suiker
1 tl zout
20 garnalen
1 teentje knoflook
1 chilipeper
2 el olie
1 avocado
ca 75 gr wasabi mayonaise
1 nori vel
Zonnebloem olie om in te bakken
Sojasaus voor erbij

Zo maak je deze crispy sushi met garnalen

 1. Was de sushirijst goed met koud water en doe in een pannetje. Voeg 350 ml koud water toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken, haal dan van het vuur en laat nog 15 minuten staan met de deksel erop. Het is belangrijk om de deksel er niet af te halen.
 2. Meng ondertussen de rijstazijn met de suiker en het zout. Roer a 15 minuten door de rijst.
 3. Neem een vierkante of rechthoekige schaal en bedek met een ruim stuk huishoudfolie. Verspreid de rijst erin zodat je een plak van 2 à 3 cm dik krijgt. Druk stevig aan en vouw de folie eroverheen. Laat de rijst helemaal afkoelen in de koelkast. Dit duurt minimaal een uur, maar hoe langer hoe makkelijker het te gebruiken is straks.
 4. Maak ondertussen de garnalen schoon. Snij 20 dunne ringetjes van het pepertje en snij de rest fijn. Pers de knoflook uit of snij fijn.
 5. Meng in een kom de garnalen met de knoflook, fijngesneden chilipeper, de olie en wat peper en zout. Laat een uurtje marineren.
 6. Snij ondertussen de avocado doormidden, verwijder de pit en snij in 20 repen. Knip het norivel doormidden en daarna over de korte kant in reepjes.
 7. Bak na een uur de garnalen met de peper en knoflook in een paar minuten gaar en laat afkoelen.
 8. Haal de rijst uit de koelkast, Verwijder de folie en leg op een snijplank. Snij de rijst in 20 rechthoekige blokjes. Zorg de je een goed scherp mes gebruikt en maak deze eventueel vochtig als de rijst teveel blijft plakken.
 9. Verhit de zonnebloemolie in een ruime hapjespan tot ca. 180 graden.
 10. Vouw ondertussen de reepjes nori om de blokjes heen, maak het uiteinde vochtig met water, zodat het blijft plakken.
 11. Bak de rijst in de hete olie aan alle kanten lichtbruin, dit duurt in totaal ongeveer 3 à 4 minuten. Doe er niet teveel tegelijk in de pan, want als ze tegen elkaar aan komen te liggen blijven ze plakken. Leg ze daarna op een bord met een vel keukenpapier.
 12. Doe op iedere sushi een toefje wasabi mayo, leg daarop een plakje avocado. Dan weer een toefje mayo, dan de garnaal en weer een toefje mayonaise. Leg boven op een ringetje peper.
 13. Serveer met wat sojasaus. G uit van ongeveer 4 krokante sushi's per persoon als voorgerechtdxc.

Eet smakelijk!


Serveer een van deze hoofdgerechten na de crispy sushi met garnalen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.