Deze dumplings zijn even wat anders dan de alom bekende Chinese dumplings die je vast wel eens geproefd hebt. Alhoewel iedereen die wel eens naar Oostenrijk gaat deze kaasdumplings misschien wel kent. Voor mij was het een nieuwe ontdekking en ik vind ze heerlijk!
Het recept kwam ik tegen op Cheflix en is verrassend makkelijk. De kaasdumplings zitten bomvol smaak en het is een perfecte start van een etentje. Je kan ze los eten, maar in dit geval serveer je ze in een runderbouillon. Uiteraard zit er kaas in de kaasdumplings, de soort kaas die je gebruikt bepaalt voor een groot deel de smaak. Vaak worden er daarom ook twee soorten kaas gebruikt, voor meer smaak.
In Oostenrijk gebruiken ze natuurlijk Oostenrijkse kaas, zoals bergkaas en bierkaas. En in sommige gebieden wordt ook een bepaald soort schimmelkaas gebruikt. Helaas zijn die lastig te vinden in Nederland, dus moet je andere kaassoorten kiezen. Ik ging voor een Zwitserse emmentaler (mild en zoetig) en voor kernhem (iets pittiger van smaak). Kies 2 kaasjes die je lekker vindt en voeg van allebei ongeveer evenveel toe.
Ingrediënten voor 4 personen
Halve ui
125 ml volle melk
125 gr wit brood
150 gr kaas (2 soorten, 75 gr per soort)
2 eieren
5 gr peterselie
Halve el bloem
Zout naar smaak
Witte peper naar smaak
Snuf nootmuskaat
750 ml runderbouillon
5 gr bieslook
Geklaarde boter om in te bakken (bv. ghee)
Zo maak je Oostenrijkse kaasdumplingsoep
- Zet de runderbouillon op het vuur en warm rustig op, het hoeft niet te koken.
- Snij het brood in blokjes, snipper de ui en snij de peterselie fijn. Rasp de kazen.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui 3 minuten rustig aan.
- Giet de melk erbij en breng rustig aan de kook.
- Doe ondertussen het brood in een kom, giet de melk en uien erbij zodra het kookt.
- Voeg de kaas, peterselie en bloem toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Roer alles door elkaar en voeg als het iets is afgekoeld ook de eieren toe.
- Kneed met je handen tot een deeg, maar knijp niet te hard want anders wordt het te compact.
- Maak met natte handen vier balletjes van het deeg en druk die een beetje plat, tot een soort hamburger.
- Verhit de geklaarde boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak de dumpling rustig gaar in 5 tot 7 minuten en keer ze af en toe voorzichtig om. Ze moeten goudbruin van kleur zijn.
- Snij ondertussen de bieslook fijn.
- Leg iedere dumpling in een soepkom, giet de bouillon erbij en garneer met bieslook. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Zet een van deze lekkere hoofdgerechten op tafel na de kaasdumplingsoep: