Friese kersttaart

Gepubliceerd op 29 augustus 2023 om 06:45

Ziet deze taart er niet heerlijk uit!? Dat vond ik dus ook toen ik hem tegen kwam in een oude bak encyclopedie uit 1995. Ik wilde hem meteen gaan maken, maar zag daarna pas dat het blijkbaar een kersttaart is. Helaas stond er verder geen uitleg bij en op internet kon ik ook niks vinden over deze Friese kersttaart. Dus of hij in Friesland echt met kerst gemaakt wordt weet ik niet. Wat ik wel weet is dat hij midden in de zomer ook gewoon heel lekker is, dus wacht vooral niet tot de kerst om deze taart te gaan maken!

De taart bestaat uit vier lagen megalekker deeg en zo'n deeglaag bestaat dan weer uit 2 soorten deeg. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee.  Je maakt een bodem van een soort zacht koekdeeg en daarover strooi je een kruimeldeeg. Die bak je gewoon samen gaar. Je moet wel even vier keer die lagen bakken, tenzij je natuurlijk 4 springvormen van 22 cm hebt en die allemaal tegelijk in je oven passen. Dan ben je wel een stuk sneller klaar.

De vulling van de taart is simpel, namelijk jam en slagroom. Volgens de bak encyclopedie gebruik je pruimenjam, maar ik had toevallig net een bak rabarberjam gemaakt. Die ging er dus op en dat zurige van de rabarber was er erg lekker bij. Maar kies gewoon een jam uit die je zelf lekker vindt.  

MuziekMuziek

Ingrediënten voor 1 taart (23 cm)

Deeg
250 gr bloem
0,25 tl bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker (16 gr)
125 gr crème fraîche
175 gr koude boter
Kruimellaag
150 gr bloem
75 gr suiker
1 zakje vanillesuiker (8 gr)
0,25 tl kaneel
100 gr koude boter
Vulling
500 ml slagroom
2 zakjes klopfix
35 gr suiker
400 gr jam

Poedersuiker om te bestrooien

Aan de slag met deze Friese kersttaart

 1. Maak het deeg voor de bodem, meng daarvoor eerst het bloem, bakpoeder en de vanillesuiker door elkaar in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de crème fraîche toe. Snij de boter in blokjes en voeg ook toe.
 2. Kneed alles tot een glad deeg. Wikkel in huishoudfolie en leg een uur in de koelkast.
 3. Maak nu het kruimeldeeg, snij daarvoor de koude boter in blokjes. Roer de bloem, suiker, vanillesuiker en kaneel door elkaar.
 4. Voeg de blokjes boter toe en wrijf de ingrediënten tussen je vingers tot een kruimelig deeg. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
 5. Smeer een springvorm van 22 cm doorsnee in met boter en verwarm de oven voor op 210 graden (boven- onderwarmte).
 6. Neem een vierde van het deeg uit de koelkast en rol uit tot een ronde lap van 22 cm doorsnee. Zorg dat de randen net zo dik zijn als de rest van het deeg, zodat die niet te donker bakken.
 7. Leg het deeg in de springvorm en strooi er een vierde van het kruimeldeeg overheen. Bak nu in ca. 14 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
 8. Haal de taartbodem na het bakken direct uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
 9. Herhaal stap 6 t/m 8 nog 3 keer met de rest van het deeg. Snij één van de bodems na het bakken direct in 12 punten voor de bovenkant van de taart. Dat gaat makkelijk als het nog warm en wat zachter is. Als alle bodems klaar en afgekoeld zijn kun je de taart afmaken.
 10. Klop de slagroom met de suiker stevig op en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de klopfix toe. Doe in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
 11. Smeer een derde van de jam op een taartbodem en spuit daar een derde van de slagroom op. Herhaal met de andere twee bodems en stapel ze op elkaar. Wees voorzichtig, want de bodems breken makkelijk. 
 12. Leg de 12 punten bovenop de taart, druk ze een beetje schuin in de slagroom voor een leuk effect. Bestrooi met poedersuiker.
 13. Zet de taart nu minimaal een uurtje in de koelkast voordat je hem aansnijdt. De vulling wordt dan wat steviger en de bodems iets zachter, waardoor het makkelijker te snijden is.
 14. Serveer de taart in zijn geheel en snij dan pas aan, want zo'n mooie taart moet je nauurlijk wel even showen ;)

Eet smakelijk!

Nog een tip: de bodems van deze taart zijn ook perfect voor een no-bake kwarktaart! Maak twee bodems in plaats van vier, één als echte bodem en snij de andere in punten voor erbovenop. Leg de bodem in een taartvorm, voeg de kwarkvulling toe en laat opstijven in de koelkast. Steek daarna de taartpunten er bovenop in net als bij deze Friese kersttaart. 


Bak ook eens een van deze lekkere taarten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.