Baklava

Gepubliceerd op 12 augustus 2022 om 07:00

Ook zo'n fan van baklava!? Ik wilde het al heel lang zelf maken, maar het leek me heel lastig dus ik was er nooit aan begonnen. Ik was dus heel blij toen het onderdeel van de kookclinic streetfood was bij de Horeca Academy. Het is superleuk om zelf te maken en ook nog eens een stuk makkelijker dan ik had verwacht!

Hou er wel rekening mee dat het flink wat tijd kost, maar dat is het zeker waard. In totaal moet je 40 plakjes bladerdeeg op elkaar plakken met boter. Iedere 4 plakjes strooi je er wat fijngehakte pistachenootjes tussen. Daarnaast maak je nog een siroop, die je er tijdens het bakken in kleine porties bij giet. Je krijgt een heerlijk zoete, sappige baklava met knapperige bovenkant.

Ingrediënten voor baklava (ca 24x8 cm)

ca 375 gram filodeeg
125 gr suiker
105 gr honing
115 ml water
Stukjes schil van een halve sinaasappel
110 gr boter
75 gr pistachenoten (zonder schil en ongezouten)
Snuf suiker

Cakevorm van ca 24x8 cm
Schone vochtige theedoek

KokenKoken

Zo maak je zelf baklava

 1. Heb je diepvries baklava, laat die dan in de verpakking ontdooien.
 2. Doe voor de siroop de suiker, honing, het water en de stukjes sinaasappelschil in een pannetje. Warm het op tot de suiker is opgelost, zet het vuur dan wat hoger en breng aan de kook. De sinaasappelschil zorgt voor extra smaak en maakt het net iets minder zoet.
 3. Kook de siroop 2 minuten, haal dan van het vuur en laat afkoelen.
 4. Doe de pistachenoten samen met de snuf suiker in een keukenmachine en maal fijn, maar niet te fijn. Er mogen nog wel wat grotere stukjes tussen zitten.
 5. Smelt de boter in een pannetje. Je kan deze nu klaren door de drijvende schuimachtige substantie eruit te scheppen, maar dat is niet noodzakelijk.
 6. Snij het filodeeg in stukken van ongeveer 24 bij 8 cm, of het formaat van jouw cakevorm. Leg het onder de vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt.
 7. Verwarm de oven voor op 165 graden en smeer de cakevorm in met een dun laagje gesmolten boter.
 8. Leg een stuk filodeeg op de bodem en smeer in met boter. Herhaal dit nog 3 keer. Bestrooi dan met een beetje pistachenoten. Het hoeft geen dikke laag te zijn, je moet het filodeeg er nog een beetje doorheen kunnen zien.
 9. Herhaal stap 8 tot alle filodeeg op is en bestrijk ook het laatste laagje filodeeg met boter. Snij dan de baklava in stukjes, dat moet je echt doen voor je het bakt.
 10. Zet dan in de oven en bak een kwartier. Na een kwartier giet je een juslepel siroop over de baklava. Herhaal dit nog 2 keer en bak na de 3e juslepel nog 10 minuten. In totaal bak je de baklava dus 55 minuten.
 11. Haal uit de oven en giet de rest van de siroop erbij. Laat helemaal afkoelen en de siroop er goed intrekken. Haal dan voorzichtig uit de vorm.
 12. Decoreer met pistachenootjes en serveer als toetje met een bolletje (pistache) ijs of losse stukjes bij de koffie. 

Eet smakelijk!


Meer recepten met filodeeg: